Basis smart infra installatie, service en onderhoud

  • K1246
  • 240
  • 15-07-2021

Onderbouwing mbo-certificaat

Bedrijven in de smart infrasector ontwerpen, bouwen en onderhouden installaties en leveren oplossingen voor mobiliteit, openbare verlichting, riooltechnologie, tunnels, sluizen en andere infrastructuur, waarbij ‘slimme technologie’ wordt toegepast. Onder slimme of smart infratechniek wordt verstaan: Alle technologie die functionaliteit toevoegt voor de gebruiker en/of beheerder in de fysieke openbare ruimte. Denk hierbij aan een combinatie van fysieke elementen en mechatronische, elektrotechnische, sensortechnische en data- en netwerkcommunicatie technieken. Al vele jaren merkt het bedrijfsleven in de smart infrasector dat in toenemende mate een kloof ontstaat tussen gewenste en aanwezige kennis en vaardigheden van zowel nieuw als bestaand technisch personeel. Deze kloof tussen vraag en aanbod wordt versterkt door de transitie naar smart infra/smart city. In deze transitie worden veel infra aspecten in de openbare ruimte slim gemaakt door sensoren, communicatienetwerken en data-analyse. Bijkomende complexiteit is dat deze systemen met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren en dit vergt nieuwe kennis en vaardigheden. Door monteurs die werkzaam zijn in de infra op niveau 2/3 te trainen in smart infratechnieken kan het bedrijfsleven in de smart infrasector beter inspelen op de digitalisering van de openbare ruimte. Deze scholingsbehoefte wordt onderschreven door de branchevereniging voor de smart infrasector ASTRIN. Door een certificaat te koppelen aan het keuzedeel Basis smart infra installatie, service en onderhoud en het keuzedeel in te zetten om zittende monteurs op niveau 2/3 te trainen kan aan de scholingsbehoefte worden voldaan.

Relevantie

Bedrijven in de smart infratechniek voeren voornamelijk werkzaamheden uit voor wegbeheerders zoals: verkeerstechniek met moderne intelligente verkeersregelinstallaties en tunnel technische installaties, openbare verlichting met diverse smart city toepassingen en stedelijke watermanagement- en waterbergingsoplossingen en riooltechniek. Daarnaast komt slimme infrastructuur ook voor in private sectoren als logistiek (b.v parkeersystemen, containerterminals, havenbedrijven, luchthavens enz) en landbouw (zoals landbouwmechanica, gewas monitoring en precisielandbouw). Bedrijven sluiten daarbij vaak aan op de infrastructuur van netwerkbedrijven en civiele werken die worden aangelegd door bouwbedrijven. De installaties die door deze bedrijven uitgevoerd worden, zijn steeds meer uitgerust met smart componenten en communicatiesystemen. Met smart infratechniek worden de smart cities van de toekomst gerealiseerd. Dit keuzedeel gaat over technische kennis en vaardigheden op het gebied van smart infra, waarmee een beginnend beroepsbeoefenaar leert omgaan met deze technologische vernieuwingen in de beroepspraktijk. Hierdoor is het keuzedeel aantrekkelijk voor innovatieve bedrijven en de arbeidsmarkt. De beginnend beroepsbeoefenaar kan zich met dit keuzedeel onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Beschrijving

In dit keuzedeel leert de beginnend beroepsbeoefenaar het installeren, modificeren, justeren en onderhouden van smart infra-installaties. Ook leert de beginnend beroepsbeoefenaar op professionele wijze communiceren met de personen met wie hij samenwerkt.