Vegan keuken
- K1337
- 240
- Verdiepend
- 22-07-2022
- Nee
- Nee
Relevantie
Er is een groei aan vegan en plantbased restaurants te zien. Daarnaast groeit de vraag naar vegan opties op de menukaart. Dat zorgt op de arbeidsmarkt voor een toenemende vraag naar startende koks met specialistische kennis van de vegan keuken en gevoel voor wat vegans belangrijk vinden. Vegan koken is meer dan het weglaten van dierlijke eiwitten uit bestaande gerechten. Brede en specialistische kennis van voedingswaarden en bereidingswijzen van plantaardige producten en ingrediënten is daarom van belang om volwaardige, gastronomische vegan menu’s te kunnen ontwikkelen en bereiden. Deze kennis en vaardigheden vergroten de kans op werk voor de beginnend beroepsbeoefenaar.
Beschrijving
In dit keuzedeel leert de beginnend beroepsbeoefenaar hoe hij/zij technieken die hij/zij in de kwalificatie geleerd heeft zo kan aanpassen dat hij/zij groenten de hoofdrol kan laten spelen. Door brede en specialistische kennis over bereidingen, functionaliteiten en het smaakpallet van plantaardige producten, leert de beginnend beroepsbeoefenaar veganistisch koken vanuit een gastronomisch perspectief. De beginnend beroepsbeoefenaar verdiept zich in actuele veganistische thema’s als eiwittransitie, vegan pastry, raw food, vetten en oliën en vleesvervangers. Dit keuzedeel gaat om het creëren van een nieuw gerecht of menu op basis van specialistische kennis over producten en bereidingswijze. Hierbij weet de beginnend beroepsbeoefenaar rekening te houden met smaakopbouw, de samenhang van technieken, bereidingswijzen en textuur van de producten. Tevens houdt hij/zij rekening met en kan inspelen op de wensen en verwachtingen van de verschillende stromingen en doelgroepen, zoals flexitariërs, fruitariërs en raw vegans.