Het assortiment alcoholhoudende dranken wordt steeds uitgebreider, consumenten zijn over het algemeen goed geïnformeerd. Het is van belang voor de horecabranche dat beginnend beroepsbeoefenaars uitgebreide kennis hebben van alle alcoholhoudende dranken die in de branche geschonken worden en de vernieuwingen op de markt bijhouden. Deze kennis biedt de beroepsbeoefenaar een bredere arbeidsmarkt en meer kansen hierbinnen. Het keuzedeel gaat in op de theorie en praktijk met betrekking tot onderzoeken van dranken (proeven en beoordelen van het uiterlijk) en het adviseren hierover. Met dit keuzedeel wordt ingespeeld op de trends binnen alcoholhoudende dranken. Met de kennis over dranken en de smaakervaring die hij heeft opgedaan kan de beroepsbeoefenaar gasten informeren over het combineren van dranken en gerechten.
Dit keuzedeel biedt de beginnend beroepsbeoefenaar brede kennis over en vaardigheid in proeven, beoordelen, herkennen en adviseren over verschillende alcoholhoudende dranken die in de horecabranche verkocht worden. Het keuzedeel behandelt trends die binnen de productgroepen voorkomen en klassiekers. De invulling is mede afhankelijk van de horecatrends: de beginnend beroepsbeoefenaar speelt in op de vraag van de arbeidsmarkt. Naast kennis komen ook de vaardigheden aan bod zoals het proeven en beoordelen van dranken. Met deze kennis kan de beginnend beroepsbeoefenaar gasten adviseren over dranken en over het combineren van dranken en gerechten.