Binnen de levensmiddelenbranche is steeds meer vraag naar medewerkers die kennis hebben van specialistische producttechnologieën in de levensmiddelenindustrie. Kennis van de levensmiddelentechnologie draagt bij aan het efficiënt produceren waarbij de kwaliteit gewaarborgd wordt. In dit keuzedeel wordt specifiek ingegaan op technologieën die relevant zijn voor operators die werkzaam zijn/worden in deze branche. Door deze specifieke kennis over levensmiddelentechnologie is de beginnend beroepsbeoefenaar goed inzetbaar in de levensmiddelenindustrie en kan de beginnend beroepsbeoefenaar doorgroeien binnen de levensmiddelenbranche.
Dit keuzedeel gaat over levensmiddelentechnologie: over de componenten waaruit voedsel bestaat (geur, kleur, smaak, structuur etc.), het gaat over deze specifieke kwaliteitsaspecten. Er zijn verschillende technologieën (bewerkingen) die kenmerkend zijn voor de levensmiddelenindustrie en die gebruikt worden om producten een bepaald kwaliteitsaspect te geven. Dit keuzedeel is gericht op een kennismaking met (de kennis over) die technologieën. Het gaat daarbij om het werkingsprincipe van die technologieën, het resultaat van die technologieën op de (samenstelling van de) voedingsmiddelen en het effect op de kwaliteit als de technologie niet goed wordt toegepast (bijvoorbeeld wat gebeurt er met een eiwit wanneer de temperatuur tijdens het productieproces ongewenst verandert).