Een aantal regio's in Nederland zijn schakelpunten voor de internationale agrologistiek. Het gaat hierbij om regio's als Barendrecht/Ridderkerk, Westland, Oostland, Aalsmeer en Venlo. De Rotterdamse haven alsook Schiphol spelen daar een strategische rol bij. In totaal bedraagt het Nederlandse aandeel in de wereldwijde export van groenten 17%. Het NL-aandeel bij fruit is 6% terwijl bij de snijbloemen het NL-marktaandeel zelfs 52% is. Het betreft hier een groeiende sector met een economische activiteit van vele miljarden. In deze wereld neemt het belang van een goed fytosanitair beleid steeds meer toe, doel daarbij is het voorkomen dat schadelijke organismen zonder natuurlijke vijanden ons land binnen komen. Deze organismen kunnen grote materiële en persoonlijke schade aanbrengen voor bedrijven en bij de bevolking. Bedrijven krijgen dan ook steeds meer te maken met fytosanitaire eisen waaraan voldaan moet worden. Voor personen die werken in de internationale agrologistieke keten en kennis hebben van fytosanitaire eisen ligt er een goede toekomst.
Dit keuzedeel gaat over internationale agrologistiek voor plantaardige producten. Het keuzedeel maakt de beginnend beroepsbeoefenaar bewust van de fytosanitaire risico's en mogelijke verbeteringen van de logistieke processen op zijn bedrijf, als onderdeel van de internationale keten. In dit keuzedeel worden concreet die specifieke zaken belicht die de agrologistiek uniek maakt. Het gaat hier immers om levend materiaal en bederfelijke waren die onder de juiste condities vervoert moeten worden met beheersing van alle mogelijke risico's rondom schimmels, bacteriën, insecten, virussen etc. De beginnend beroepsbeoefenaar leert risico's te signaleren en medewerkers te informeren over en te stimuleren om fytosanitaire maatregelen na te leven.