Interne auditor voedingsindustrie

  • K1325
  • 240
  • 22-07-2022

Onderbouwing mbo-certificaat

In de voedingsindustrie werkt men met procedures, werkinstructies en registratieformulieren. Om het productieproces te optimaliseren wordt dit regelmatig gecontroleerd middels interne audits. Daarmee voldoet de voedingsindustrie aan de eisen van kwaliteits- en voedselveiligheidscertificaten. Voorheen werden de interne audits vooral uitgevoerd door medewerkers van de afdeling kwaliteit, maar het aantal vacatures voor kwaliteitsmedewerkers is enorm. Volgens vacaturesite Indeed zijn er meer dan 3000 vacatures op dit deelterrein van kwaliteitszorg en audits (februari 2023). Steeds vaker worden interne audits uitgevoerd door medewerkers die werkzaam zijn in de productie. Zij hebben al kennis van de procedures in het bedrijf, maar mogen van de certificerende instanties pas ingezet worden als auditor als ze daarvoor een training hebben gevolgd. Het gevaar dreigt dat bedrijven niet meer kunnen voldoen aan de eisen van kwaliteits- en voedselveiligheidscertificaten, omdat er niet voldoende getrainde medewerkers zijn om de interne audits uit te voeren. Dit resulteert in een scholingsbehoefte op het taakgebied van het professioneel uitvoeren van interne audits in de voedingsindustrie. Door het keuzedeel Interne auditor voedingsindustrie in te zetten voor bijscholing van werkenden en werkzoekenden kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan.

Relevantie

In de voedingsindustrie werkt men volgens procedures, met werkinstructies en registratieformulieren. Om het productieproces te optimaliseren wordt dit regelmatig gecontroleerd middels interne audits. Voorheen werden interne audits vooral uitgevoerd door medewerkers van de afdeling kwaliteit. Steeds vaker worden interne audits uitgevoerd door medewerkers die werkzaam zijn in de productie. Het professioneel uitvoeren van interne audits geeft een meerwaarde op de arbeidsmarkt. Dit keuzedeel is derhalve relevant voor beroepsbeoefenaren in opleiding.

Beschrijving

Dit keuzedeel gaat over het professioneel uitvoeren van een interne audit in de voedingsindustrie. Dit omvat de voorbereiding en de uitvoering van de audit en daarnaast de rapportage en presentatie voor de opdrachtgever.