3D-tekenen

  • K0280
  • 240
  • 01-03-2016

Onderbouwing mbo-certificaat

Binnen de maakindustrie wordt steeds meer gewerkt met 3D modellen die gegenereerd zijn vanuit 3D tekenprogramma’s. Werknemers binnen maakbedrijven in de precisietechniek zijn onvoldoende toegerust om te werken met de nieuwste technologie zoals, Model based definition. Er is behoefte aan professionalisering van werknemers op het gebied van 3D-tekenen en 3D tekenprogramma’s. Dit keuzedeel voorziet in de scholingsvraag om constructiewerkers, plaatwerkers en verspaners hierin bij te scholen.

Relevantie

Dit keuzedeel heeft een verbredende functie en is zowel gericht op doorstroom naar een hoger niveau als een betere uitstroom richting de arbeidsmarkt. Daarnaast vergroot de deelnemer met dit keuzedeel zijn employability op de arbeidsmarkt. Veel (grote) carrosseriebouwbedrijven hebben een eigen ontwerp/tekenafdeling, doorstroom vanuit de werkplaats naar de ontwerp/tekenafdeling zou een logische doorstroommogelijkheid kunnen zijn.

Beschrijving

De beginnend beroepsbeoefenaar verzamelt de benodigde ontwerpgegevens en informatie voor het tekenwerk. In overleg met zijn leidinggevende worden de werkzaamheden afgestemd en gepland. De beginnend beroepsbeoefenaar vervaardigt 3-dimensionale ontwerptekeningen of wijzigt tekeningen. Hij voert eenvoudige berekeningen uit en werkt volgens normen. De Beginnend beroepsbeoefenaar controleert zijn eigen werk en rapporteert aan zijn leidinggevende.