Voedselveiligheid in de productieketen - basis

  • C0050
  • Onbekend
  • 08-01-2020

Onderbouwing mbo-certificaat

Zelfstandige betekenis

Het scholingstraject rust medewerkers toe voor het werken in de verschillende branches binnen de voedingsindustrie. De certificaathouder leert hygiënisch en voedselveilig te produceren om daarmee een bijdrage te leveren aan optimale kwaliteit van het af te leveren product. Voor de certificaathouder heeft dit traject als voordeel dat hij volgens de normen van voedselveiligheid kan produceren. Met dit certificaat wordt bereikt dat de medewerker een dusdanig begrip heeft van voedselveiligheid dat onveilige situaties bij de mogelijke consument (zoveel mogelijk) voorkomen worden. Belangrijk is ook dat de certificaathouder in staat is om effectief te communiceren en feedback te geven in zijn/haar directe omgeving zodat er geen onnodige verliezen worden geleden.

Beschrijving

Het scholingstraject gaat over (het belang van) voedselveilig produceren in een bedrijf. Dit houdt in dat certificaathouders voldoende basiskennis hebben van voedselveiligheid in het productieproces. In hun handelingen en werkzaamheden laten certificaathouders duidelijk zien dat zij op de hoogte zijn van de aspecten van voedselveiligheid. Zij voeren eenvoudige controles uit, signaleren afwijkingen, en communiceren er over met collega’s en leidinggevende. Ook hebben zij een oog voor onveilige situaties in de fabriek, persoonlijke hygiëne, gebruik van schone gereedschappen, op de juiste manier. Het scholingstraject gaat heel nadrukkelijk niet om de productie zelf/het maken van het product.

Doelgroep

Het scholingstraject rust medewerkers toe voor het werken in de verschillende branches binnen de voedingsindustrie. De certificaathouder leert hygiënisch en voedselveilig te produceren om daarmee een bijdrage te leveren aan optimale kwaliteit van het af te leveren product. Voor de certificaathouder heeft dit traject als voordeel dat hij volgens de normen van voedselveiligheid kan produceren. Met dit certificaat wordt bereikt dat de medewerker een dusdanig begrip heeft van voedselveiligheid dat onveilige situaties bij de mogelijke consument (zoveel mogelijk) voorkomen worden. Belangrijk is ook dat de certificaathouder in staat is om effectief te communiceren en feedback te geven in zijn/haar directe omgeving zodat er geen onnodige verliezen worden geleden.