Productietechniek geschikt voor niveau 3

  • K0334
  • 240
  • 01-03-2016

Onderbouwing mbo-certificaat

In de levensmiddelenindustrie vindt door digitalisering en robotisering een verschuiving plaats in werkzaamheden. Bij zowel de primaire productie als verwerking van voeding komt steeds meer technologie kijken. Grotere inzet van machines zorgt voor betaalbaarheid en constante kwaliteit van levensmiddelen. Bij verschillende bedrijven is een (gedeeltelijke) bijscholing van medewerkers nodig om zelfstandig storingen te kunnen beoordelen en oplossen. Na het afronden van dit keuzedeel is de allround medewerker versindustrie (niveau 3) beter toegerust voor de taakverschuiving van ambachtelijke taken naar productietechnische werkzaamheden.

Relevantie

Er is veel vraag naar voedingstechnologen met een verdieping in de productietechniek. Het gaat hierbij om de grote voedingsindustriebedrijven waar vele processen geautomatiseerd verlopen.

Beschrijving

Het keuzedeel Productietechniek geschikt voor niveau 3 beschrijft het bewaken en bijsturen van geautomatiseerde processen. De beginnend beroepsbeoefenaar verzamelt en analyseert gegevens. Hij controleert de voortgang van het productieproces. Hij signaleert storingen en stuurt proactief het proces bij. Hij bewaakt de kwaliteit en de productiviteit. Hij registreert en rapporteert alle relevante productiegegevens.