World Class Manufacturing

  • K0748
  • 240
  • 21-01-2017

Onderbouwing mbo-certificaat

Veel bedrijven in de proces-, maak- en voedingsindustrie verbeteren hun bedrijfsprocessen continu om te kunnen functioneren in een continu veranderende markt. Zij vinden het belangrijk dat hun medewerkers, ongeacht niveau, het proces kritisch bekijken en op zoek gaan naar verbetering. Zo wordt er volgens hen meer efficiency, effectiviteit en productiviteit bereikt en minder verspilling. Veel bedrijven in deze industrie richten hun verbeterprogramma’s in met behulp van de methodiek World Class Manufacturing. Het betreft grote bedrijven zoals Friesland Campina en Lamb Meijer. Op dit moment ervaren deze bedrijven dat niet alle medewerkers de methodische manier van verbeteren toepassen in hun werk. Hierdoor ontbreekt de juiste analyse voor continue verbetering, waardoor medewerkers onvoldoende bijdrage leveren op dit gebied. Dit resulteert in een scholingsbehoefte voor functies die direct of indirect betrokken zijn bij het primaire proces. Deze scholingsbehoefte wordt onderschreven door het onderzoeksrapport ‘Sectoranalyse Levensmiddelenindustrie’, uitgevoerd door de SOL (Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie), juni 2021. Door het keuzedeel World Class Manufacturing in te zetten voor bijscholing van werkenden in de proces-, maak- en voedingsindustrie, kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan.

Relevantie

Het keuzedeel biedt de beginnend beroepsbeoefenaar een meerwaarde voor de arbeidsmarkt. Industriële bedrijven zijn continu op zoek naar verbetering van de bedrijfsprocessen, oftewel World Class Manufacturing. Een kleine verbetering kan grote gevolgen hebben en winst opleveren voor het bedrijf. Het is daarom goed dat medewerkers, op welk niveau dan ook, het proces kritisch bekijken en op zoek zijn naar verbetering. In het keuzedeel WCM doet de beginnend beroepsbeoefenaar kennis en inzicht op over het proces, verlies en verspilling en het voorkomen hiervan, zodat hij een actieve bijdrage kan leveren in het voorkomen van verspilling binnen het bedrijf.

Beschrijving

De beginnend beroepsbeoefenaar doet kennis en vaardigheden op om het productieproces te verbeteren door verspilling in het productieproces te signaleren, te verminderen of te voorkomen.