Voeding, industriële processen

  • K0651
  • 240
  • 19-07-2016

Onderbouwing mbo-certificaat

In de voedingsindustrie neemt de vervangingsvraag als gevolg van de vergrijzing en de hoge mobiliteit van medewerkers in de sector toe. Het is belangrijk dat de operator die in de voedingsindustrie gaat werken, op de hoogte is van en kan werken met de regels en voorschriften die hier gelden. Te denken valt aan HACCP, voedselveiligheid, het nemen van microbiologische monsters en het hanteren van persoonlijke hygiëne. Na het afronden van dit keuzedeel hebben werkenden en werkzoekenden operators A en B voldoende kennis om als mechanisch of procesoperator te kunnen gaan werken in de voedingsindustrie.

Relevantie

De vervangingsvraag in de sector, ten gevolge van vergrijzing, neemt toe. Met dit keuzedeel kan de procesoperator zich ook richten op de voedingsindustrie.

Beschrijving

Het keuzedeel beschrijft de kennis en vaardigheden die een beginnend beroepsbeoefenaar nodig heeft als hij in de voedingsindustrie wil gaan werken. Kennis over voedselveiligheid, HACCP en gevaren waaraan voedingsmiddelen blootstaan (bederf, besmetting) en de gevolgen die dat heeft voor consumenten, spelen een belangrijke rol evenals het nemen van maatregelen ter voorkoming van gevaren.